Kunskapsbanken

Goda relationer byggde fiskimperium

Från Svolvær i Lofoten levererar Svolvær Seafood 250 sorters fisk och skaldjur till kunder i hela Norge och Europa. För grundaren och huvudägaren Steinar Dahl har nyckeln till framgång alltid varit god service och starka relationer.

Med ett stort nätverk och gott lokalt rykte är det få som inte känner till Steinar Dahl i nordnorska Lofoten. Hans fisk och skaldjur serveras på de mest ansedda restaurangerna i Svolvær och levereras till stora kunder över hela Norge och Europa. 

– Vi omsätter 450 miljoner norska kronor men lägger inte en krona på marknadsföring. För mig har det alltid varit viktigt att skapa hållbara relationer och göra det där lilla extra för kunden. Även under tuffa tider, finns det ljus i tunneln, det är min filosofi. Anledningen till att bolaget har gått så bra är att jag har arbetat hårt och alltid har försökt hitta lösningar tillsammans med kunderna, säger Steinar Dahl, grundare och huvudägare, Svolvær Seafood.

Allt började när Steinar Dahl som 6-åring fick följa med sin farfar, som var fiskare, ut på sjön. Då startade ett långt och kärt förhållande till havet. Några år senare cyklade han runt och levererade fisk till kunder efter skolan. När han senare startade sitt bolag hade han inte bara ett stort intresse för fiske, utan även ett inarbetat, lokalt nätverk. Bolaget fokuserade till en början på sejfilé, men verksamheten växte och utbudet utökades till torsk, hälleflundra, marulk och skaldjur. Under första året omsatte bolaget 60 miljoner kronor. Idag, 10 år senare, levererar Svolvær Seafood 250 sorters fisk och skaldjur och omsätter 450 miljoner norska kronor. 

 

 

– Vi har varit kund hos Norion Bank sedan 2018 och det har fungerat fantastiskt bra. Sedan vårt samarbete inleddes har vi haft en stark tillväxt. Banken har varit flexibel och förstått vår verksamhet. Vår goda relation med banken är en stor trygghet för oss och samarbetet har varit avgörande för vår starka resa framåt under de senaste åren, säger Steinar Dahl.

Norion Bank är specialister på finansieringslösningar för medelstora företag och fastighetsbolag. Banken har lång erfarenhet inom kundsegmentet och erbjuder företagskrediter och factoring med särskilt fokus på bolag som vill växa och utvecklas.

– Eftersom vi har säsongsvariered försäljning har fakturaköp gjort det möjligt för oss att expandera och växa på det sätt som vi har gjort. Med andra ord har samarbetet med Norion Bank inneburit att vi kan fokusera än mer på vår kärnverksamhet och sättet banken har gjort det på, är helt i linje med vårt arbetssätt som handlar om att skapa hållbara relationer, säger Steinar Dahl.

Med kontor i Sverige, Norge och Finland är Norion Bank en trygg finansieringspartner till bolag på hela den nordiska marknaden. Målet är att alltid arbeta nära kundens affär, för att på sätt skapa långsiktiga samarbeten.

 

Pål Mitsem, Norion Bank och Steinar Dahl, Svolvær Seafood.

– Norion Bank värdesätter starka relationer. Vår storlek gör det möjligt för oss att lära känna alla våra kunder och deras verksamheter, såsom vi har gjort med Svolvær Seafood. Vi för även täta dialoger internt, både mellan avdelningar och mellan våra kontor i Norden. På så sätt skapar vi effektiva beslutsprocesser, säger Pål Mitsem, Senior Client Executive, Norion Bank.