Med sikte på ny kunskap

Petter Nylander, vd på Besedo och en av deltagarna i Corporate Accelerator, har lång erfarenhet av ledande befattningar inom svenskt näringsliv. Här berättar han mer om sin syn på ledarskap.

AlternateText

Norion Banks utbildningsprogram Corporate Accelerator riktar sig till bolag med tydligt tillväxtfokus. Syftet med programmet är att hjälpa företag att utvecklas och ta sin verksamhet till nästa nivå. 

– Corporate Accelerator lockade med intressanta föreläsare, tydliga teman och ett programupplägg utspritt över hanterbar tid. Vid varje utbildningstillfälle har jag tagit med mig några guldkorn. Jag har stärkts i mina teser, men även fått nya insikter som jag tar med mig framåt. Det har dessutom varit givande att få nätverka och utbyta erfarenheter med de andra bolagen, säger Petter Nylander, vd på Besedo.

Besedo är en helhetsleverantör av innehållsmoderering som hjälper bolag att ta bort olämpligt eller olagligt innehåll från sina sajter, bland annat genom att använda artificiell intelligens. 

– Jag drivs av nyfikenhet och har alltid sökt mig till branscher där det finns mycket ny kunskap och människor som är smartare än mig själv. Jag har inte alltid färdiga svar, utan hypoteser som jag gärna testar. Att vara ledare är som att vara trädgårdsmästare. Du måste vattna dina blommor och få dem att växa. Det kan ta lång tid att skapa en vacker trädgård, men gå väldigt fort att förstöra den, säger Petter Nylander.

Ledaregenskaperna grundlades redan under Petter Nylanders militärtjänst. Planen var att bli officer, men Petter Nylander hoppade av för att istället ge sig in i resebranschen. Därefter följde civilekonomexamen, traineeprogram på Kinnevik och flera vd-poster, bland annat på Unibet, TV3 och Universum. 

– Under Corporate Accelerator har vi haft intressanta diskussioner om ledarskap. Någon sa att ledarskap handlar om att vara ledare, människa och chef. Idag pratas det mycket om att vara ledare och människa, men mindre om att vara chef, trots att ledarskap ofta handlar om att bestämma och fatta tuffa beslut. En stor del av mitt arbete består av att hantera problem och gå igenom siffror för att försöka förstå varför något går bra eller mindre bra. Det är viktigt att ha med sig alla delar för att det ska bli bra, säger Petter Nylander.

Erik Krondahl, General Manager, Corporate, på Norion Bank, ser ledarskap som en nyckelfaktor för bolag som genomgår en tillväxtresa. 

– Min erfarenhet är att gott ledarskap skapar en stark teamkänsla, vilket ofta är avgörande för ett bolags framgång. Våra samtal under Corporate Accelerator visar att ledningsgrupper ofta har samma typ av utmaningar, oavsett bransch. Det är därför viktigt att hitta ett ledarskap som är anpassat efter bolagets behov, men även att utveckla ledarskapet i takt med att förutsättningarna förändras, säger Erik Krondahl, General Manager, Corporate, Norion Bank.

 

Om Besedo

Besedo är en branschledande helhetsleverantör av innehållsmoderering, som erbjuder verktyg och tjänster för att ta bort olämpligt eller olagligt innehåll från marknadsplatser, dejtingsidor och communitys. Bolaget har kontor i Stockholm, Malta, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Colombia och Malaysia.